Friday, February 24, 2012

Kek Batik Arora




KEK BATIK ARORA

Sumber : Yatie
Sumber : Kak Ina KL
Sumber : Azita Zain


Bahan-bahan :

  • 250gm mentega
  • 100gm gula kastor
  • 1 sudu kecil cream of tartar - saya tambah sendiri
  • 1/2 cawan susu pekat manis
  • 6 biji telur
  • 250gm tepung gandum
  • 2 sudu kecil baking powder
  • 5 jenis pewarna / perisa



Cara-cara :

  1. Panaskan oven pada suhu 170C.
  2. Lenser loyang dengan marjerin dan taburkan dengan tepung. Ketepikan.
  3. Ayakkan tepung bersama dengan baking powder dan cream of tartar. Ketepikan.
  4. Pukul mentega dan gula hingga kembang dan putih.
  5. Masukkan telur satu persatu (pastikan telur tu dah sebati barulah dimasukkan sebiji lagi hinggalah habis) dan pukul hingga rata.
  6. Tutp mixer. Masukkan campuran tepung dan gaulkan adunan secara kaedah kaup dan balik.
  7. Bahagikan adunan kepada 5 bahagian yang sama banyak. Masukkan pewarna / perisa ke dalam setiap bahagian dan gaul rata.
  8. Sudukan adunan satu persatu ke dalam loyang sehingga semua adunan habis.
  9. Masukkan ke dalam oven dan bakar dengan api bawah selama 45 - 60 minit atau sehingga kek masak dengan sempurna.



Adunan telah disudukan ke dalam loyang secara berselang warna.

Puding Roti Sos Kastad



PUDING ROTI SOS KASTAD

Sumber :  MyResepi
Sumber : Azita Zain

Bahan-bahan Puding Roti :
  • 6 keping roti slice
  • 2 sudu besar marjerin / mentega - dicairkan
  • 4 biji telur Gred B
  • 3 sudu besar gula
  • 1 sudu kecil esen vanilla
  • 475ml susu segar
  • Segenggam kismis 

Cara-cara :
  1. Carik-carikkan roti dan masukkan ke dalam loyang pembakar.
  2. Curahkan marjerin / mentega cair ke atas roti tersebut.
  3. Taburkan pula kismis di atasnya.
  4. Dalam mangkuk lain, pukul telur sedikit. Masukkan gula, esen dan susu segar. Kacau rata.
  5. Tapiskan adunan ke dalam loyang yang mengandungi roti tadi. Tekan roti supaya tenggelam ke dalam adunan susu / telur tadi.
  6. Panaskan ketuhar pada 170C selama 10 minit. Masukkan loyang dan bakar selama 45 minit atau sehingga masak.
  7. Keluarkan dan sejukkan sebelum disejukkan di dalam petiais.



Bahan-bahan Sos Kastad :
  • 2 sudu besar tepung kastad
  • 1 tin / 400ml susu cair
  • 1 cawan susu segar
  • 2 sudu besar gula

Cara-cara :
  1. Masukkan semua bahan ke dalam periuk dan kacau supaya semuanya sebati.
  2. Masak di atas api perlahan sehingga adunan menjadi pekat.
  3. Angkat dan sejukkan.


Cara menghidang :
  1. Potong puding roti dan letakkan ke dalam piring hidangan.
  2. Curahkan sos kastad secukupnya.
  3. Hiaslah mengikut citarasa sendiri.