Thursday, April 12, 2012

Sup Ayam Dan Kentang



SUP AYAM DAN KENTANG
Sumber : Dari Dapur Azita Zain

Bahan-bahan :
  • 1 ekor ayam - dipotong saiz sederhana
  • 3 ulas bawang merah - dihiris (*)
  • 3 ulas bawang putih - dihiris (*)
  • 1 inci halia - dimayang halus (*)
  • 1 batang kulit kayu manis (*)
  • 3 kuntum bunga lawang (*)
  • 4 kuntum bunga cengkih (*)
  • 2 kiub ayam
  • 2 biji kentang - dipotong kepada 6 bahagian setiap biji
  • 2 liter air
  • Garam dan perisa - jika perlu
  • Daun sup dan daun bawang - dihiris
  • Bawang goreng secukupnya



Cara-cara :
  1. Basuh ayam hingga bersih dan ketepikan.
  2. Panaskan minyak dan tumis bahan2 yang bertanda (*) hingga kekuning2an.
  3. Masukkan ayam dan kentang dan kacau rata. Biarkan sehingga air ayam keluar.
  4. Masukkan kiub ayam dan kacau rata. Masukkan air, biarkan mendidih dan sehingga kentang lembut.
  5. Tambah garam dan perasa jika perlu - biasanya saya tak tambah dah.
  6. Taburkan hirisan daun bawang/sup dan bawang goreng sebelum dihidangkan. Siap...!!!


1 comment:

Leadership Developmant Training said...

salam sukses gan, bagi2 motivasi .,
Hargailah hari kemarin,mimpikanlah hari esok, tetapi hiduplah untuk hari ini.,
ditunggu kunjungan baliknya gan .,.