Friday, February 24, 2012

Puding Roti Sos Kastad



PUDING ROTI SOS KASTAD

Sumber :  MyResepi
Sumber : Azita Zain

Bahan-bahan Puding Roti :
  • 6 keping roti slice
  • 2 sudu besar marjerin / mentega - dicairkan
  • 4 biji telur Gred B
  • 3 sudu besar gula
  • 1 sudu kecil esen vanilla
  • 475ml susu segar
  • Segenggam kismis 

Cara-cara :
  1. Carik-carikkan roti dan masukkan ke dalam loyang pembakar.
  2. Curahkan marjerin / mentega cair ke atas roti tersebut.
  3. Taburkan pula kismis di atasnya.
  4. Dalam mangkuk lain, pukul telur sedikit. Masukkan gula, esen dan susu segar. Kacau rata.
  5. Tapiskan adunan ke dalam loyang yang mengandungi roti tadi. Tekan roti supaya tenggelam ke dalam adunan susu / telur tadi.
  6. Panaskan ketuhar pada 170C selama 10 minit. Masukkan loyang dan bakar selama 45 minit atau sehingga masak.
  7. Keluarkan dan sejukkan sebelum disejukkan di dalam petiais.



Bahan-bahan Sos Kastad :
  • 2 sudu besar tepung kastad
  • 1 tin / 400ml susu cair
  • 1 cawan susu segar
  • 2 sudu besar gula

Cara-cara :
  1. Masukkan semua bahan ke dalam periuk dan kacau supaya semuanya sebati.
  2. Masak di atas api perlahan sehingga adunan menjadi pekat.
  3. Angkat dan sejukkan.


Cara menghidang :
  1. Potong puding roti dan letakkan ke dalam piring hidangan.
  2. Curahkan sos kastad secukupnya.
  3. Hiaslah mengikut citarasa sendiri.

1 comment:

Mass said...

tq banyak2 azita share resepi ni

sy try buat puding roti memang menjadi!
rasanya seimbang semua.
first time buat alhamdulillah menjadi.

terus semangat nak try resepi2 dalam ni :)