Monday, July 18, 2011

Slice Cheese Cake




SLICE CHEESE CAKE

Sumber : Ros JintanManis
Sumber : AzitaZain

Bahan-bahan :
5 keping slice cheese
200ml susu segar
70gm butter & marjerin
70gm tepung gandum - diayak
70gm gula
4 biji telur Gred B
1 sudu teh esen vanilla

Cara-cara :
  1. Carikkan slice cheese kecil2 dan campurkan dengan susu segar. Masukkan ke dalam periuk dan masak dengan api perlahan hingga cheese menjadi cair. Kacau sentiasa.
  2. Masukkan butter @ marjerin, kacau hingga larut. Tutup api dan sejukkan sebentar.
  3. Asingkan putih telur dan kuning telur. Pukul putih telur bersama dengan gula hingga menjadi meringue.
  4. Dalam bekas yang lain, pukul kuning telur hingga kembang. Masukkan adunan cheese tadi ke dalam mangkuk kuning telur dan kacau rata.
  5. Masukkan tepung sedikit demi sedikit sambil dikacau. Pastikan adunan tidak berketul2 @ bergentel2.
  6. Akhir sekali masukkan meringue sedikit demi sedikit bersa esen vanilla. kacau rata dengan kaedah kaup-dan-balik hingga adunan sebati.
  7. Glis loyang 7" @ 18cm. Tuang adunan ke dalam loyang dan bakar dengan kaedah bain marie.
  8. Bakar pada suhu 170oC selama 20 minit dan turunkan suhu kepada 140oC selama 40 minit.


Sup Tauhu Telur




SUP TAUHU TELUR

Sumber : MyResipi
Sumber : AzitaZain

Bahan-bahan :
2 batang tauhu telur
2 inci halia
1 biji telur - dipukul sedikit
1 kiub ayam
3 cawan air
1 sudu besar tepung jagung - bancuh dengan sedikit air (optional)

Cara-cara :

  1. Potong tauhu telur kepada 10 bahagian setiap satu. Goreng dengan menggunakan minyak yang sedikit hingga perang di kedua2 belah permukaannya. Ketepikan.
  2. Tumis halis hingga kekuningan. Masukkan air dan kuib ayam dan masak hingga mendidih.
  3. Masukkan tauhu yang telah digoreng tadi. Biarkan mendidih.
  4. Masukkan pula telur yang telah dipukul tadi. Jangan dikacau. Biarkan sekejap hingga telur tersebut membeku.
  5. Kalau nak kuahnya pekat sedikit, bolehlah dimasukkan bancuhan tepung jagung tadi dan dikacau hingga pekat.
  6. Matikan api. Kaut ke dalam mangkuk. Taburkan hirisan daun sup dan daun bawang sebelum dihidangkan.



Thursday, July 7, 2011

Asparagus Udang



ASPARAGUS UDANG

Sumber : AzitaZain - rossitamz-kitchen.blogspot.com

Bahan-bahan :
10 batang asparagus
10 ekor udang sederhana besar
3 ulas bawang putih - dicincang
2 sudu besar sos tiram
1 sudu besar tepung jagung - dibancuh dengan sedikit air
1 sudu besar minyak - untuk menumis
Garam secukup rasa
Air secukupnya



Cara-cara :
  1. Basuh asparagus, dipotong serong dan dicelur sekejap. Pastikan kerangupannya tidak hilang. Tos dan ketepikan.
  2. Panaskan minyak. Tumis bawang putih hingga kekuning2an.
  3. Masukkan sos tiram dan kacau rata. Masukkan air dan kacau hingga mendidih.
  4. Masukkan garam. Masukkan bancuhan tepung jagung dan kacau hingga pekat. Tambah air jika perlu.
  5. Masukkan udang bersama dengan asparagus yang telah dicelur. Kacau hingga rata dalam 1 minit.
  6. Tutup api dan sedia untuk dihidangkan.