Tuesday, April 12, 2011

Kek Alunan Kasih





Kek Alunan Kasih....bukan main romantiknya nama kek ini, kan? Resepi ini saya cedok dari blog Yatie (yatiememories). Resepi asal ialah daripada Puan Mastura Yasak (Kongsi Resepi @ FB). Juga boleh didapati di blog Am (serojakitchen) dan Nor(secubitgaram).

Bahan-bahan :
  • 250gm mentega
  • 2 cawan gula halus - saya gunakan 1 ½ cawan sahaja
  • 5 biji telur
  • 1 sudu kecil ovalette
  • 2 ½ cawan tepung gandum (*)
  • 2 sudu teh baking powder (*) ~ (*) diayak bersama
  • ½ cawan susu cair
  • 1 sudu teh esen vanilla
  • Serbuk koko secukupnya
  • Pewarna mengikut citarasa sendiri
  • Sediakan tapis teh yang halus - untuk ayak serbuk koko




Cara-cara : 
  1. Pukul mentega dan gula sampai kembang. Masukkan ovalette dan pukul lagi.
  2. Masukan telur satu persatu dan pukul sampai kembang.
  3. Masukan esen vanilla dan susu cair, gaul hingga sebati dan masukan tepung sedikit demi sedikit.
  4. Bahagikan kepada tiga bahagian. Campurkan pewarna pilihan pada setiap bahagian.
  5. Griskan loyang dan tabur sikit tepung. Masukan adunan pertama dan ratakan. Ayak nipis2 serbuk koko ke atas adunan yang telah diratakan.
  6. Kemudaian masukan lapisan kedua dan ratakan perlahan2 (jangan sampai serbuk koko di lapisan pertama tadi terangkat). Ayak serbuk koko di atas lapisan kedua.
  7. Masukkan pula lapisan ketiga dan ratakan. Lapisan terakhir ini tidak perlu diayak serbuk koko di atasnya.
  8. Bakar lebih kurang 45 minit pada suhu 160 Degree mengikut oven masing2.

Nota :
Nak dapatkan teknik melapis, silalah ke blog Yatie (yatiememories)...ada ditunjukkan cara untuk melapis.


Fruit Pastry Cake



Resepi ini saya cedok dari  rumah Nor Azmihah Mohamed dan Nor pulak dapat sumber dari Gert. Thanks to both of you... Tapi saya edit sikit resepinya untuk lebih senang faham dan mengikut kefahaman saya.


Bahan-bahan :
113gm mentega - pada suhu bilik
1 cawan gula kastor - saya letak 150gm (Nor letak 180gm)
50gm sour cream - saya gantikan dengan yogurt asli(sama macam Nor)
1 sudu teh esen vanilla
Secubit garam
1 sudu teh orange zest
3 biji telur Gred A - pada suhu bilik
210gm tepung gandum
1 sudu teh baking powder
Buah2an segar secukupnya - saya guna strawberries, seedless grapes dan peach dalam tin



Cara-cara :
  1. Basuh buah2 segar, lap dengan kitchen towel. Letak atas tapis dan taburkan dengan gula kastor. Untuk buah peach, basuh dan toskan. Lap dengan kitchen tissue dan tabur juga dengan gula kastor. Ketepikan.
  2. Panaskan ketuhar pada 170oC. Gliskan loyang 8" dengan mentega. 
  3. Pukul mentega, gula kator dan sour krim hingga berkrim. 
  4. Masukkan telur satu persatu dan pukul hingga sebati.
  5. Masukkan tepung, baking powder, esen vanilla dan orange zest. Kacau hingga sebati.
  6. Tuang adunan ke dalam loyang. Aturkan buah2 di atasnya mengikut citarasa sendiri.
  7. Bakar selama 50 ~ 60 minit atau sehingga kek masak.
  8. Sejukkan sebelum dihidangkan.



Nota :
Saya juga ikut cara Nor. Selepas 40 minit dibakar, saya letak sekeping aluminium foil di atasnya  untuk mengelakkan permukaannya hangus dan teruskan proses pembakaran hingga kek masak sepenuhnya.
Buah2 segar juga boleh diganti dengan buah2 kegemaran sendiri.