Tuesday, October 18, 2011

Kek Lapis Cheese Pesona



KEK LAPIS CHEESE PESONA
Resepi : RyoAzhar
Sumber : Nor Hayati Ramlan (yatiememories), Nor (Secubit Garam)
Sumber : AzitaZain

Bahan-bahan (Loyang 9" x 9") :
Bahan A :
2 bungkus biskut marie perisa coklat - lebih kurang 600 gm (Ryo guna jenama LEE) - saya guna plain biskut marie yang dibeli secara timbang
500 ml susu segar,dipanaskan - saya tambah 1 camb coffee emulco
Bahan B :
500 gm cheese cream (Philadelpia/Tartura)
10 ml susu segar
1/2 cawan gula halus


Cara-cara : 
  1. Satukan cheese dan gula halus, pukul sebati. 
  2. Masukkan susu segar sedikit demi sedikit, jangan sampai adunan terlalu cair.
  3. Pukul lagi hingga kembang dan sebati, ketepikan. 
  4. Sediakan bekas yang di alaskan terlebih dahulu dengan plastik/kertas minyak/baking paper.
  5. Panaskan susu segar, padamkan api.
  6. Ambil sekeping2 biskut dan celup ke dalam susu (suam2 panas)..terus susun dalam bekas..(Celup 1 saat je tau).
  7. Pastu sapukan adunan cheese di atasnya, ratakan - saya masukkan adunan krimcis ke dalam piping bag untuk memudahkan kerja2 meratakan permukaan
  8. Ulang proses melapis biskut, kemudian sapukan lagi adunan cheese tadi. 
  9. Ulang proses melapis hingga habis, biarkan lapisan cheese di atas sebagai lapisan terakhir.
  10. Kemudian, kisar baki biskut yang ada, taburkan dengan cara menapis serbuk biskut tu dia atas lapisan cheese.(Kalau pakai jenama LEE, boleh ramas2kan je dalam penapis tu..jadi serbuk lah ia..) - saya taburkan choc rice sahaja.
  11. Tekan2 sikit permukaan tu..masukan dalam peti sejuk ,biarkan selama 6 jam sebelum dipotong.


5 comments:

Noorul0206 said...

saya dah cuba...memang best..Husband n officemate kata best...thanks

Darma Yoga said...

Nice Post . . .:)
Booking Bali Hotels Online ,Get 40 until 50% Discount of each hotel in bali the website address is below :

Bali Hotels
Bali Kuta Hotels
Bali Nusa Dua Hotels
Sanur Beach Hotels

You can trust it . Low Rates and guaranteed

Book Now! and Get your discount!!!
Best Regards

Bali Hotels Management

Darma Yoga said...

Nice Post . . .:)
Booking Bali Hotels Online ,Get 40 until 50% Discount of each hotel in bali the website address is below :

Bali Hotels
Bali Kuta Hotels
Bali Nusa Dua Hotels
Sanur Beach Hotels

You can trust it . Low Rates and guaranteed

Book Now! and Get your discount!!!
Best Regards

Bali Hotels Management

Kak Noor said...

Menyelerakan. Resepinya pun agak mudah.

♥HuNny Me3nA♥ said...

meaning..cream cheese y dipukul tadi xyah msk la ye?...cam pelik la plak...huhuu...