Friday, May 27, 2011

Ketam Masak Sambal Telur



KETAM MASAK SAMBAL TELUR
Sumber : AzitaZain

Bahan-bahan :
4 ekor ketam - dipotong dua setiap ekor
20 biji cili kering (*)
1 ulas bawang besar (*)
5 ulas bawang merah (*)
5 ulas bawang putih (*)
2 biji buah keras (*)
1 batang serai - dihiris kasar2 (*)
1 sudu besar sos tiram
2 sudu besar sos cili
1 sudu besar gula pasir
Garam dan perisa secukupnya
2 sudu besar minyak - untuk menumis
3 biji telur Gred C - dipukul sedikit dengan garfu




Cara-cara :
  1. Kisar bahan2 bertanda (*) hingga halus.
  2. Panaskan kuali besar dan tumis bahan2 yang telah dikisar hingga mendidih dan pecah minyak.
  3. Masukkan sos tiram, sos cili, gula, garam dan perisa. Kacau rata2.
  4. Masukkan telur dan kacau supaya telur tersebut menjadi bertali2.
  5. Masukkan ketam dan kacau rata2. Tutup kuali selama lebih kurang 5 minit - untuk keluarkan air ketam.
  6. Kacau rata2 supaya semua ketam disaluti oleh kuahnya. 
  7. Rasakan masin dan manisnya. Tambah perisa, garam & gula jika perlu.
  8. Masaklah sehingga ketam tersebut masak. Siap...!

Nota :
Kuahnya sedap juga dicicah dengan roti. Yummyyy....!

6 comments:

Mas said...

perhhh...sedappnya.....
terliur ni..

me said...

assalamualaikum...wah...sedapnye...minta izin salin resepi....thanks..

bobhandburry said...

Wah sedapnya resepi.. thanks for sharing... senang2 singgah la ke blog saya ;)

http://www.zuwairiaiman.com

dedetea said...

Pertama-tama saya mohon ma'af karna sudah lancang mengikuti blog anda tampa permisi sama anda yang punya blog ini,sterus terang saya merasa bangga bisa bergabung dengan anda,itupun kalo memang di izinkan untuk bergabung.mohon ma'af.demikian terimakasih.oh ya resep-resep yang anda tampilkan sungguh memukau buwat saya,,,,,,,heheheh

~~zAnAfAhMi~~ said...

belum pernah masak ketam mcm ni, kena cuba la nanti tp skrg ni ketam susah skit di Sabah..

CheKiah said...

sdpnya x kedip2 mata chekiah dok renung hehe gluppp tln ayaq lioq..mabeles resepi ni msti cuba!