Sunday, February 6, 2011

Resepi Dan Tips Cheese Tart


Assalamualaikum dan salam sejahtera untuk semua.

Atas permintaan ramai, saya perturunkan di sini resepi cistat yang saya gunakan selalu. Juga sedikit tips yang saya gunakan dalam membuat cistat ini. Harap ianya dapat membantu semua...Insyaallah.


Bluberi cistat 

Tart Crust / Shell

Bahan-bahan :
170gm marjerin
50gm gula aising
1 biji telur Gred C
290gm tepung gandum
1 sudu kecil esen vanilla

Cara-cara :
  1. Pukul marjerin dan gula dengan menggunakan senduk kayu. Jangan putar lama sangat.
  2. Masukkan telur dan esen vanilla. Putar lagi dengan senduk kayu.
  3. Masukkan tepung sedikit demi sedikit. Uli hingga menjadi doh yang lembut. Kuantiti tepung bergantung kepada kelembutan doh.
  4. Ambil sedikit adunan dan tekan ke dalam acuan tat. Cucuk dengan garfu sebelum dibakar.
  5. Bakar pada suhu 170oC sehingga masak.

Nota :
Jika guna telur Gred B, buang sedikit putih telurnya untuk mengelakkan crust menjadi keras sangat.



Cream Cheese Filling

Bahan-bahan :
250gm cream cheese
50gm gula kastor / gula halus
1 biji telur Saiz B
½ sudu teh esen vanilla / esen lemon

Cara-cara :
  1. Putar cream cheese dan gula hingga berkrim.
  2. Masukkan telur dan esen vanilla. Putar lagi.
  3. Masukkan filling ke dalam kulit tat.
  4. Tuang cream cheese ke atasnya. Bakar selama 5 minit pada suhu 170oC. Sentuh cream dengan hujung jari. Jika tidak melekat, maknanya telah masak. Jika tidak, bakar dalam seminit lagi.

Filling :
Blueberry, strawberry, kiwi, oren, dll.






Cara-cara ( rujuk gambar ) :
  1. Tart crust yang sedia untuk dibakar.
  2. Tart crust yang telah siap dibakar dan disusun ke dalam loyang untuk proses seterusnya.
  3. Isikan filling ke dasar crust. Lebih banyak filling..lebih sedap!
  4. Picitkan adunan cream cheese filling ke atas filling tadi.
  5. Untuk melorek, ambil sedikit adunan cream cheese dan titikkan dengan beberapa titik pewarna.
  6. Kacau rata2 hingga mendapat warna yang diinginkan.
  7. Dengan menggunakan pencungkil gigi, buat garis kecil2 di bahagian tepi.
  8. Bilangan garis2 kecil tersebut mengikut citarasa sendiri (lebih banyak lebih cantik...)
  9. Kemudian dengan menggunakan bahagian yang tajam, tarik daripada atas ke bawah untuk mendapatkan bentuk tersebut.
  10. Bakar selama 5 minit. Siap!!!

Tips untuk dapatkan cistat yang gebu dan montok(mengikut pengalaman saya...) :
  1. Jangan simpan cream cheese di tempat sejukbeku (frozen).
  2. Keluarkan cream cheese 20 ~ 30 minit sebelum digunakan. JANGAN biarkan cream cheese mencapai ke suhu bilik.
  3. Isi adunan cream cheese ke dalam piping bag untuk memudahkan proses mengisi adunan ke dalam crust.
  4. Picitkan adunan hingga penuh...hingga sampai ke bahagian sisi crust.

55 comments:

Nieza said...

assalam, wah menariklah..cantik tgk tart ni..nanti nk cuba buatlah tq sharing yer..:)

hana said...

tima kasih kak.ita.... mmg suker tgk cistat kak.ita... gebu montok2s! kita pong nak cuba satu ari nanti...

Zakiah_MamaAdamz said...

wahhhh...panduan yg sgt lengkap.simple lak tu...nk try nnt...hehehehee

Ida Ddapur said...

slm k'ita...ida terpegun la tgk cistart k'ita ni...montok2..thanks for sharing ye ..bila2 bola cuba juga

Yatie said...

Salam Kak Ita,
Terima kasih berkongsi resepi dan ilmu yg berguna..mmng suka tngk cistat akak ni..montok2 dan ayu sangat ukirannya..

Bee said...

salam kak ita, terima kasih banyak2 kak atas tunjuk ajar dan panduan yg diberikan, Insyaallah akan dipraktikkan..hanya Allah saja dpt balas budibaik akak!!!

shay ina said...

kak ita, tq coz sudi berkongsi ilmu...akhirnya dapat gak belajar cara nak lorekkan cheese tart tu...

Nalfiza's Kitchen said...

terima kasih kak ita coz sudi kongsi resepi n tips.

Azita Zain said...

nieza :
selamat mencuba!

Hana :
cubalah...nti hana boleh lukis corak bendere jepung plak...hehehe

zakiah :
ramai yg minta resepi dan tips, itu yg akak buat entri tu...
selamat mencuba ya!

ida :
alhamdulillah...itulah yg dpt akak kongsikan...selamat mencuba ya!

yatie :
alhamdulillah...setakat ini itulah hasil airtangan akak. dan resepi dan tips2 untuk dikongsi bersama...
akak bukannya pandai sgt bab2 melukis ni. kalau lukis org lidi pandailah akak....hehehe

bee :
jgn lupa buat tayangan perdana nti ya...!

Azita Zain said...

shay :
moga ilmu yg sedikit ini dapat membantu semua...

fiza :
sama2...!

Sari Yusa Ibrahim said...

nak cuba resepi Kak Ita, selalu kita guna telur gred A, tak sbr lak rasanya..

Azita Zain said...

Yus :
cuba...jgn x cuba! hehehe....lps tu jgn lupa bg akak rasa...

aida-myasara said...

giler kentang sedapnyeeeee...

Azita Zain said...

Aida :
hehehe...jgn sampai giler plak ya....

Yani said...

ooo gitu ye cara buat corak kat atas cistat ... leh try buat nanti... ok masuk list dulu.. ehehe bila nak buat ni

zainon said...

As Salam. Akak minta halalkan ya ilmu buat lorekan cheese tat ni. Alhamdulillah, barulah tau buat corak bunga2 tu, kalau tak jd corak bintang je. terima kasih bebanyak

mamazieza said...

comeinya cistat tu.. and thanks for the tips.. mama pun kena ikut tips ni.. especially tang nak lorek2 tu.. thank you... muaaahhhzzz

Tuan Hanis said...

assalamualikum kak...sy nak tanya...cis tat ni thn berapa lama bila berada diluar peti ais.??? tq sbb sudi kongsi cr2 nak buat corak.

Azita Zain said...

yani :
macam itulah yg akak belajar dulu...

kak zainon :
waalaikumussalam...ya, saya halalkan semua ilmu yg ada di blog ini. memang utk dikongsi bersama. moga kita sama2 mendapat manafaat drpdnya...Insyaallah...

mama :
ada lagi kot corak yg lebih cantik drpd ini... selamat mencuba!

hanis :
waalaikumussalam...
berapa lama tahan tu tak berapa pasti tapi akak dh pernah letak kat luar (luar drpd petiais la...) selama 2 hari, cisnya masih ok jer.. nanti buatlah experiment!

Tuan Hanis said...

assalamualaikummm...kak ita sy nak tanya lg....klu nak buat cis tat ni kena guna oven api atas bwh ke....atau api bwh sj...ms nak bkr kulit yg ada cis tu guna api atas ke bwh???terima kasih kerana sudi menjawab...soalan sy.

Siti said...

sy x pernah lg buat cistat.. buat cistat mmg salah satu impian sy..hahahaha begitu sekali!~

baru2 sy try buat egg tart..x brape menjadik crust nyer.. mintak izin copy paste resepi azita ye..

http://iniblogsiti.blogspot.com/2011/03/egg-tart.html

WarisanBonda said...

salam ziarah, saya mintak izin utk share resepi nie ye..

Nieza said...

Kak Ita, saya dh cuba dah buat cheese tart ni kak....tq sharing..sedap:)

Wattie said...

salam ziarah dan ukhwah,
suka tengok menu2 kat sini, follow sekali yer

Lelord said...

wahh bestnya maceh yek tips tu

annyss sophillea said...

salam..kak..boleh x bagi petua camner nak mengelakkan crust dier daripada lemau..lagi satu kalu kte dah bakar cheese tart tue kte kne biar sejuk dlu baru masukkan dlm bekas?

Mekar said...

cantiknya cis tat kak ni. Sya cuba buat yang bahagian cream chees tu xmenjaDI LA kak. Sya tgk akak punya bila tutupkan filing bubery tu nampak licin jer. sya punya mgerutu.heh. pastu bila sya lorek corak, rupa dia jadi sememeh. tidak spt cis akak selps lidi ditarik.

from : mymekar.com

syifa aida said...

salam..kak ita..wah!! cheese tart akk paling cantik,menarik dan gebu yg pernah sy tgk...cantik sgt2! x pernah tgk cheese tart se gebu dan secantik ini..kak,aida dah cube resipi akk ni..memang menjadi..cume sy tmbhkan perahan lemon kt cream cheese utk hilangkan cikit rasa krimer..jadi gebu gak,cume x leh lawan akk punya la..lagi gebusss akk punya kuih..anyway,thanks sharing akk punya resipi istimewa ni ya..=)

Kuntum berseri-seri said...

Minta izin utk mencuba resepi ni... nanti klu menjadi saya bagi tau... terima kasih kerana berkongsi resepi

cikgu isza said...

salam,
pertama kali jumpa cheese tart yang dihias cantik begini..
Golden Churn punya pasal - Ehhh.. nak kena samak ke? | Semekar Kasih

Nuri said...

Assalamualaikum.. dtg dapur umah ita nk amik tips cheese tart... TQ atas info ni...

Online Business said...

memang lazattt sgt tart ni..merasa makan ms raya lps..anak2 buah belah suami yg buat.. br arini terjumpa resepi ni..kih2x.. terima kasih ye resepinya.. mesti cuba nih!! :)

adyra said...

akak saya nak tanya kalau kita dah buat cream dia kan pastu letak dalam piping bag esok pagi baru pipe dalam shell leh tak

omeigemok said...

assalam,kak nak tanya camne nak buat crust tu cantk bentuknya ye?sy buat tekan pki tangan je...so bentuknya x bape cantikla..tq ye sudi jawab..

BELAJAR MASAK2 said...

pohon keizinan cnp resipi yea...tq

Ayu Safieza @ Humaira' said...

Assalamualaykumwbh Kak Azita..

Thanks for sharing this wonderful recipe. Ayu mhn share ya. :)

Hieda said...

Salam...
Kak...thanks coz kongsi resepi ni ye...
Saya dah cuba mmbuatnya...famiky sgt sukaknnya
then,ada plak kawan yg mengorder...
Minta halalkan resepi ni ye..thanks a lot... :)

awin123 said...

salam kak ita..tima kasih dgn resepi nie..sebenarnya saya tgh mncari resepi nie...ada kekawan order harap akak perkenankan..tq x lokek ilmu..success selalu

ARMY'S WIFE said...

semoga allah membalas kebaikan mu..

littledolphin said...

assalamualaikum

maaf nak tanya .kalau guna resepi ni,dapat berapa biji blueberry cheese tart ya? ;)

teringin nak buat! :D

And macam mana nak dapat bluenerry filling tu ya?

shas said...

thanks for sharing..

Norzie hany said...

Salam kenal.
dah cuba..mmg sedap.

syuhadaa said...

Dah try! Memang terbaekk! Boleh tengok kat sini: http://tronoh-mari.blogspot.com/2012/06/cheese-tart-untuk-pipah-140612.html

Terimakaseh sangat-sangat. :D :D

Ftin Ashf said...

dah cube. baru habis buat. sedap sgt resepi ni! thnx :)

Myra Jay said...

Assalam...
TQ syer ye, MJ ambik resepi ni, teringin nak mencuba ;D

Sidratul Muntaha said...

mohon share di blog.
crawling dari blog akak azlita aziz
alhamdulillah..
1st time try mmg menjadi.

intank said...

salam kak..nampak semua komen best2 akk pnya resepi...anak sy suka cheesetart ni..sy mintak izin yer kak nk copy resepi ni...semoga akk sekeluarga dimurahkan rezeki dgn perkongsian resepi ni...salam perkenalan dari saya..tq

madam nissa said...

waaa,sedapnye kak cheese tart itu...aduh,parah ni kalau tak dapat makan..:) mta izin copy resepi ye kak. sangat2 membantu, thanks alot:)

ummi ieda said...

Best tgk pic2 cis tart akak. Mohon share resepi ye. Mga akak dmurahkn rzeki .

noorina hidayu said...

Klau cheese tu ada extra n shell nyer dh abis, boleh tk kita simpan blk cheese tu.

hasliza hussin said...

salam akak,,kalau saya nak buat dalam kuantiti 20biji saya cuma bahagi kepada 2 kuantiti bahan2 yg digunakan, untuk telur still gune sebijik ke atau mcm mana?

Cik Yaya said...

Assalamualaikum kak, yaya amik resepinya ye..

Azlina Aziz said...

asmlkm azita...trima kasih kingsi resepi ni...dah lama nk buat tapi x tahu panduan...
harni saya dh cuba buat crust nye esok baru nk bubuh cheese...rasa crust nye saja pun dah marvellous".... memang terbaik"!!!

HomeKreation said...

Aslmkm Ita. Terima-kasih, resepi yg mantop. Along kongsi resepi nya kat blog Along ya.

SITI NAJIAH ADAM said...

Salam akak..saya baru try buat pagi td..mmg terbaik..sy buat 4 adunan..yg best tepung utk crust x perlu letak dlm peti smlmn..dh buat trus guna..hehe..tq kak