Friday, April 23, 2010

Choc Chip Cookies




Bahan-bahan :
1 ¼ cawan tepung gandum
1 cawan tepung naik sendiri 
1 sudu kecil garam
1 cawan mentega @ marjerin – lembut
1 cawan gula perang lembut (soft brown sugar)
2 biji telur (saiz B)
1 sudu kecil esen vanilla
Segenggam badam cincang (almond nibs) 
Coklat Chip secukupnya




Cara-caranya :
  1. Campurkan tepung2 bersama dengan garam. Ketepikan.
  2. Pukul gula perang bersama dengan mentega hingga kembang.
  3. Masukkan telur sebiji demi sebiji dan pukul hingga rata.
  4. Masukkan esen vanilla dan ratakan.
  5. Masukkan tepung dan badam dan putar hingga rata.
  6. Panaskan ketuhar pada 180 darjah Celcius.
  7. Alas loyang pembakar dengan baking paper.
  8. Masukkan adunan ke dalam piping bag. Pipingkan ke atas loyang mengikut saiz yang dikehendaki.
  9. Selain daripada menggunakan piping bag, boleh juga disudukan sahaja.
  10. Kemudian hiaslah dengan choc chip dan ditekan sedikit di atas adunan tersebut.
  11. Bakar selama lebih kurang 10 minit.
  12. Biarkan betul2 sejuk sebelum disimpan di dalam bekas kedap udara.



Untuk mendapatkan versi berwarna cokelat ini, ubah sedikit bahan2 yang digunakan seperti berikut :
1 cawan tepung gandum
1 cawan tepung naik sendiri
¼ cawan serbuk koko 
Segenggam almond slice yg dicincang kasar2 (menggantikan almond nibs)

Bahan2 lain dan cara2nya masih sama seperti di atas.



Selamat Mencuba!!!

Friday, April 16, 2010

Ikan Tumis Asam



Resepi daripada Chef Hanieliza (Senangnya Memasak Ikan Bersama Chef Hanieliza) cuma saya permudahkan di bahagian cara-cara memasaknya mengikut kefahaman dan ringkasan saya.


Bahan A :
2 keping ikan tenggiri (saya gunakan 3 ekor ikan kembung sederhana besar)
1 cawan air asan jawa (saya gunakan 2 sudu kecil pes asam jawa dibancuh dgn air)
1/2 sudu kecil serbuk kunyit
1 biji tomato - dipotong 4 (saya gunakan 4 biji tomato cherry)
Garam secukupnya

Bahan B (Dihiris) :
3 ulas bawang kecil
2 ulas bawang putih
1 labu bawang besar
1 inci halia
1 biji cili hijau (saya tak guna - sebab tak ada...)
1 biji cili merah (saya gunakan 2 biji)

Cara-cara :
  1. Bersihkan ikan, gaul dengan kunyit dan garam. Goreng hingga masak dan ketepikan.
  2. Tumis Bahan B hingga layu sedikit.
  3. Masukkan air asam jawa dan serbuk kunyit.
  4. Biarkan mendidih. Masukkan ikan dan tomato. Kacau hingga kuah rata ke seluruh ikan.
  5. Siap untuk dihidangkan.




Tips dari Chef Hanieliza :
Memakan bawang merah setiap hari boleh membantu pertumbuhan tisu tulang dan mengurangkan risiko osteoporosis hingga 20%.

Blueberry Finger Bun

 
 
Resepi ini saya ambil dari rumah Kak Ummi. Kak Ummi pulak ambil dari rumah Nor Secubit Garam.
 
Bahan Doh :
380gm tepung high protein (tepung roti)
3sudu besar susu tepung
80gm gula castor
3 sudu kecil yis segera
1 biji telur A
100ml air
100gm water roux
30gm butter
30gm shortening
 
Bahan Filling :
Blueberry filling (dikisar halus)
Kastad
 
Kastad :
1 cawan susu fresh
2 sudu besar kastard
2 sudu besar gula
 
Cara-cara :
  1. Campurkan kesemua bahan dan panaskan atas api sederhana.
  2. Kacau supaya tidak berketul/hangus.
  3. Masak hingga sedikit pekat.
  4. Padamkan api dan biarkan sejuk baru digunakan.

 
 

 
Kaedah 1: Jika menggunakan BM :
  1. Masukkan bahan cecair kedalam BM spt air dan telur. Kocokkan sket dgn garfu.
  2. Masukkan kesemua bahan2 lain kecuali butter dan shortening.
  3. Pastikan gula dan yis diletakkan di penjuru berasingan dari garam ini kerana gula akan lebih mengaktifkan yis manakala garam pula mengurangkan/mematikan yis.
  4. Tekan suis on pd BM dan bila doh dah mula membentuk bulat masukkan butter dan shortening.
  5. Biarkan proses menguli hingga selesai.
  6. Utk menghasilkan doh yg lebih lembut, ulangi proses menguli utk 2 kali.
  7. Setelah selesai proses menguli, biarkan doh naik 2x ganda.
  8. Bahagikan doh kepada 20 atau 22 bj dan bulat2kan.
  9. Rehatkan lebih kurang 15 minit.
  10. Ambil sebiji doh dan canai nipis.
  11. Gulung doh dan gelek2 sket hingga doh membentuk jejari lebih kurang 4 atau 5 in panjang.
  12. Susunatur kedalam loyang pembakar yg dah disapukan butter.
  13. Buat hingga habis dan biarkan doh naik lagi 2x ganda.
  14. Spraykan sedikit air keatas doh supaya permukaan doh tak terlalu kering masa proses membakar.
  15. Picitkan blueberry filling yg dah diblend atau kastard keatas doh yg dah naik.
  16. Bakar doh dgn kepanasan oven 180 -190C lebih kurang 20 - 25 min atau sehingga masak.
  17. Sapukan sedikit butter ke atas roti yg dah dikeluarkan dr oven (utk mengilatkan permukaan roti).

 
 
 
Kaedah 2 : Jika menguli menggunakan tangan :
  1. Masukkan yis, sedikit gula, 2 sudu tepung dan 100ml air kedalam sebuah mangkuk. Kacau hingga sebati dan biar hingga naik dan berbuih.
  2. Masukkan tepung roti, susu tepung, garam, lebihan gula ke dalam satu bekas berasingan. Kacau2 hingga rata.
  3. Masukkan telur dan water roux. Gaul hingga sebati baru la dimasukkan bahan no1.
  4. Gaul lagi hingga hampir membentuk doh, masukkan butter dan shortening, sedikit demi sedikit. Adunan mungkin agak lembik tp teruskan menguli.
  5. Uli hingga doh menjadi kenyal dan lembut. (kalau masih terlalu lembik boleh la ditambah sedikit tepung dan uli lagi hingga lembut)
  6. Tutup bekas dgn rapat atau boleh menggunakan plastic cling supaya udara tak keluar.
  7. Biarkan doh naik 2x ganda dan boleh la teruskan dgn step no8 dan seterusnya.