Saturday, August 14, 2010

Bubur Som-Som Pandan



Bahan-bahan :
1 cawan tepung beras
4 cawan santan
1 sudu teh pandan emulco - boleh ganti dengan kisar daun pandan bersama santan dan tapiskan
Secubit garam

Cara-cara :
  1. Masukkan semua bahan ke dalam periuk. Kacau sebati.
  2. Masak dengan api sederhana besar hingga mendidih dan pekat.
  3. Tuang ke dalam acuan yang kecil2. Sejukkan sebentar sebelum dimasukkan ke dalam petisejuk.

Sirap Gula Melaka
250 gram gula Melaka
500 ml air
2 helai daun pandan

Cara-cara :
  1. Masak semua bahan hingga gula cair. Tapiskan dan sejukkan.


5 comments:

noradzlina.kamdani said...

aka, ank sy tanya apa tu? n suruh sy masak, sy ckp nnt ari isnin

Azita Zain said...

lina :
buatkanlah utk anak tu...senang jer nak membuatnya. selain warna hijau, boleh juga ditukar dgn perisa yg disukai...

~~zAnAfAhMi~~ said...

aduh....favourite akak ni, teringat kat arwah tok, selalu buat....rindunya! tp dia dah tiada.

hanees said...

salam kak,

tgk cam sng...tp sy wat xjd la...

Isteri @ Ibu Cute said...

Salam kenal...Nak buat jugak..cam best jer..