Tuesday, June 1, 2010

Kek Marble Susu

 
 
Resepi asal daripada Chef Norzailina. Boleh juga didapati di blog CMG dan Yatie.
 
Bahan-bahan :
250 gm mentega (nak sedap guna mentega berkualiti tinggi)
230 gm gula halus (saya gunakan 200gm sahaja)
2 camca teh ovallate
4 biji telur gred A
270 gm tepung halus * (saya gunakan tepung gandum sahaja)
1 camca teh baking powder*(*disatukan dan diayak)
60 gm susu pekat manis (saya gunakan 3 camca besar)
2 camca besar serbuk koko
2 camca besar susu cair (saya gunakan 3 camca besar)
1 camca teh coklat emulco


 
 
Cara-cara :
  1. Pukul mentega, ovallate dan gula halus hingga putih. Masukkan telur satu persatu sambil terus memutar hingga kembang dan gula hancur. Masukkan susu pekat dan gaul rata.
  2. Perlahankan speed dan masukkan tepung sedikit demi sedikit hingga habis, gaul rata. Bahagi adunan kepada 2 bahagian yang sama banyak.
  3. Satu dibiarkan tanpa warna dan satu bahagian di campur dengan susu cair, serbuk koko dan coklat emulco. Gaul hingga sebati.
  4. Tuang secara berselang seli antara adunan tanpa warna dan adunan coklat (saya sudukan 2 sudu besar untuk setiap adunan) dalam tin yang telah dilenser dengan mentega dan dasarnya dialas dengan kertas minyak.
  5. Kemudian buat beberapa pusingan dengan menggunakan chopstick (saya tidak buat sebab saya sudukan adunan sedikit2 untuk dapatkan belang yang agak halus).
  6. Bakar dalam oven yang telah dipanaskan pada suhu 175C selama 30 - 35 minit. Saya bakar 45 minit, bergantung pada oven masing2 ya.
  7. Sejukkan 5 minit sebelum dikeluarkan dari tin. Sejukkan sepenuhnya atas jaringan dan hias ikut suka.  

 
 
 

3 comments:

geraugebang said...

cantiknya kek kuda belang dia...kak gerau belum cuba...berangan dah banyak kali dah..hihihi

Azita Zain said...

kakgerau...kuda belang lain pesen sikit...!

mama syaurah said...

lama dah xwat kek marble..tp xpandai nkwat belng cantik cm nie... kena try wat nie... hehehe