Friday, March 12, 2010

Kek Cokelat Kukus Lembab (2)




Kek Cokelat Kukus Lembab ini adalah variasi dari Kek Cokelat Kukus Lembab yang sebelumnya...

Bahan A (diayak) :
1 cawan serbuk koko
2 cawan tepung naik sendiri
1 sudu teh soda bikarbonat
1 sudu teh baking powder

Bahan B (pukul sebati) :
1 cawan minyak masak @ minyak jagung
400ml susu cair @ susu segar
5 biji telur Gred B
1 1/2 cawan gula pasir

Bahan C :
1 cawan air panas
1 sudu teh Nescafe Gold @ nescafe biasa

Cara-cara :
  1. Panaskan kukusan. Balut penutup untuk mengelakkan air daripada menitis ke atas kek.
  2. Tuang Bahan B ke dalam Bahan A sambil dikacau hingga rata. Cukup dengan menggunakan whisk sahaja.
  3. Setelah sebati, tuangkan Bahan C pula. Kacau lagi hingga rata dan sebati.
  4. Tuangkan ke dalam loyang bulat 9" dan kukus selama 45 minit atau hingga masak.

Tekstur kek ini berbeza daripada kek yang sama sebelum ini yang lebih padat, mampat dan lembab.





2 comments:

fuzidss said...

senang jee... nak cuba laa

Azita Zain said...

fuzidss : mmg senang sangat! cubalah...!