Tuesday, March 9, 2010

Ayam Halia Lada Hitam



Ini resepi sendiri. Main campur2 bahan jer...

Bahan-bahan :
6 ketul ayam sederhana besar
1 camca besar serbuk lada hitam
1 camca teh jintan manis
1 camca teh ketumbar
1 camca besr sos tiram
1 camca besar sos cili
3" halia - ditumbuk

Tepung goreng ayam secukupnya
Telur secukupnya - untuk celup ayam
Sedikit tepung jagung - bancuh dengan sedikit air
Daun salad secukupnya - untuk hiasan
Hirisan daun sup / bawang - untuk hiasan

Cara-cara :

  1. Perapkan ayam bersama bahan2 (selain daripada tepung goreng ayam) selama satu jam.

  2. Masak dengan api sederhana hingga separuh masak. Padamkan api.

  3. Celupkan ayam ke dalam telur, lumurkan dengan tepung goreng ayam dan goreng dengan api sederhana hingga garing.

  4. Buat cara yang sama untuk semua 6 ketul ayam.

  5. Panaskan lebihan air ayam yang dimasak tadi hingga mendidih. Masukkan bancuhan tepung jagung dan masak lagi hingga pekat.

  6. Susun daun salad ke dalam pinggan. Aturkan ayam yang telah digoreng tadi. Curahkan gravy ke atas ayam dan tabur dengan hirisan daun sup / bawang.

  7. Siap untuk dihidangkan.




2 comments:

♥LOVE2COOK♥ said...

Suka ayam, in whichever way it's cooked! yummmm! ;)

Azita Zain said...

segala jenis masakan berasaskan ayam, menjadi kegemaran anak2!