Tuesday, January 19, 2010

Chocolate Muffin




Resepi asal ialah daripada Yani (MyResipi).

Bahan-bahan :
200gm coklat masakan
70gm mentega
2 biji telur
50gm gula halus
60gm tepung gandum
1 sudu kecil baking powder

Cara-cara :
  1. Cairkan coklat dengan menggunakan kaedah double-boiler.
  2. Kemudian masukkan mentega dan kacau hingga mentega cair.
  3. Panaskan oven sehingga suhu 170 degree.
  4. Dalam mangkuk lain, pukul telur bersama dengan gula. Cukup sekadar untuk meratakan telur dan gula sahaja.
  5. Masukkan telur ke dalam bancuhan coklat dan kacau hingga rata.
  6. Ayakkan tepung gandum dan baking power ke dalam magkuk coklat. Gaul hingga sebati.
  7. Isikan adunan ke dalam muffin cup hingga separuh penuh. Bakar selama 20 minit.

Nota :
Selepas masak, mungkin muffin akan lembik sedikit tapi bila dah sejuk, muffin akan keras. Sekiranya selepas membakar selama 20 minit muffin anda masih lembik, tidak perlu dibakar semula.



2 comments:

^_s::a::s::a_^ said...

kaedah double-boiler tu camne?

Azita Zain said...

sasa, double boiler cam gini :
masukkan coklat ke dlm mangkuk tahan panas @ stainless stell @ ayan, lepas tu letakkan mangkuk tu ke atas periuk @ apa2 bekas yg berisi air mendidih. kacau perlahan2 coklat tu hingga cair. coklat tu cair disbbkan oleh wap air panas tu..