Saturday, November 14, 2009

Walla Chocolate Cake



Resepi kek cokelat ini saya dapat dari rumah Kak Ummi dengan nama American Chocolate Cake. Tetapi namanya telah saya tukarkan kepada Walla Chocolate Cake sebab rasanya memang "walla"...! Tak percaya...cuba sendiri!

Bahan-bahan (loyang 9 x 9 in / 8 x 8 in) :
Bahan A (diayak bersama) :
2 cawan tepung
¾ cawan serbuk koko
2 camca teh baking powder
2 camca teh soda bikarbonat
Bahan B (dipukul sebati) :
2 cawan gula kastor
2 biji telur
1 cawan susu segar
1 cawan minyak jagung
1 camca teh esen vanilla

Bahan C (dibancuh) :½ camca teh garam
1 camca teh Nescafe
1 cawan air panas
 
Cara-cara (telah saya permudahkan cara2nya) :
  1. Ayak Bahan A.
  2. Pukul sekejap Bahan B (lebih kurang 1 ½ minit).
  3. Masukkan Bahan B ke dalan Bahan A. Kacau sekejap.
  4. Masukkan pula Bahan C. Kacau rata lagi.
  5. Bakar dgn preheat oven 170 selama 45 min.

Bahan Topping / Ganache :-
1 tin susu pekat - boleh kurangkan
1 sudu teh esen vanila
½ cawan minyak jagung
1/3 cawan serbuk koko (lebih sedap kalu guna Van Houten)
Secubit garam

Cara-cara :
  1. Campurkan susu, serbuk koko dan minyak. Masak atas api perlahan saja hingga pekat dan kacau selalu dengan whisker.
  2. Masukkan garam dan esen, kacau. Bila telah pekat dan berkilat (lebih kurang 10 minit), tutup api dan biarkan sejuk. Sapu atas kek.




5 comments:

Sugarpink Icing said...

Wow sedapnya choc cake nie. . . nanti nak trylah1

hana said...

kita nengok pong wallaaaaaa!!!

indahhouse said...

Salam Azita,
blogwalking ni. Kalaula skarang ada serbuk koko dan susu segar, memang sah saya stat projek kek coklat walla ni! tak tahan saya, rasa nak cuit2 ganache tuh. hihi

Azita said...

sugarpinkicing :
mmg sedap! cubalah...

hana :
mmg walla...! dah boleh tibai apa2 kan? tunggu apa lagi?...layan le tekak tu!

indahhouse :
cuitla...tak pe!!! hehehe

^_s::a::s::a_^ said...

resipi ni guna tepung gandum je kan?
bkn tepung naik sendiri eh?
sbnrnyew, sy confius sket bile sbt tpng naik sndr...huhu.. yg mane 1 tpng naik sndr tu ye?
hehehehe