Wednesday, October 28, 2009

Marble Shortbread



 
Resepi asal daripada Euginadarwis (http://fauziahbajrai.blogspot.com/) tapi yang ini saya ambil resepi beliau dari MyResipi.

 

 
Bahan-bahan ( 1 loyang bercutter 10" x 10" ) :
Bahan (utk base biskut) :
150gm tepung gandum
50gm gula kastor
50gm serbuk badam
125gm butter
50gm susu tepung

 
Bahan (utk hiasan) :
200gm coklat masakan
1 camb shortening
75gm coklat putih

 
Cara-cara :
  1. Gaul kesemua bahan untuk base biskut hingga sebati (adunan akan menjadi serbuk roti).
  2. Keluarkan pemotong dari acuan. Masukkan adunan ke dalam acuan.
  3. Tekan adunan sehingga padat dan rata dalam acuan. Cucuk dengan garfu base tersebut.
  4. Tekan alat pemotong ke dalam adunan, bakar pada suhu 180 selama 15 minit.
  5. Bila biskut masak, keluarkan alat pemotong , biarkan sehingga biskut sejuk.
  6. Cairkan coklat masak & shortening, tuang atas biskut yg telah disejukkan tadi.
  7. Cairkan coklat putih, masukkan ke dalam beg piping dan lorekkan atas coklat masak.
  8. Tarik coklat putih dengan pencungkil gigi utk dijadikan corak batik.
  9. Masukkan semula alat pemotong ke dalam biskut.
  10. Sejukkan dalam fridge selama 10 minit atau sehingga coklat telah keras dengan cutter sekali .
 
 

2 comments:

kak ina kl said...

salam azita...pakallah akak tak pemotong tu...kalau ada nak jugak menerai biskut fofoular ni..

Azita said...

demi biskut inilah saya berkorban $$$ untuk membelinya....hehhehehe