Tuesday, April 21, 2009

Kuih Cara Pandan


Bahan-bahan :
1 cawan tepung gandum
2 cawan susu segar
1 biji telur
½ camca teh garam
1 camca teh paste pandan
Gula pasir secukupnya - untuk filling
1 helai daun pandan - sebagai berus untuk menyapu minyak ke acuan

Cara-cara :
  1. Satukan semua bahan ke dalam mangkuk kecuali susu segar. Masukkan susu segar sedikit demi sedikit sambil dikacau menggunakan whisk. Pastikan adunan tidak bergentel. Buat sehingga susu habis.
  2. Panaskan acuan kuih cara ataupun acuan kuih baulu. Pastikan apinya sederhana sahaja.
  3. Sapu acuan dengan sedikit minyak - gunakan daun pandan tadi.
  4. Tuang adunan ke dalam acuan hingga agak2 penuh. Biarkan sekejap hingga bahagian tepinya kelihatan mula mengeras (warna bertukar dari hijau muda ke hijau pekat).
  5. Sudukan sedikit gula dan tuang ke atas setiap kuih tadi. Tutup acuan dengan tudung periuk. Bakar sehingga masak, dalam lebih kurang 2 minit. Kalau nak garing, bolehlah dibakar lama sedikit tapi janganlah sampai hangus pulak...
  6. Keluarkan dari acuan dengan menggunakan garfu. Siap!!



Maklumat tambahan :
  1. Susu segar boleh diganti dengan susu cair ataupun santan - ikut yang mana anda sukai.
  2. Gula pasir (filling) boleh diganti dengan bahan lain seperti kaya - ikut selera masing2.
  3. Selain dari perisa pandan, boleh juga ditukar dengan perisa dan pewarna lain - ikut selera masing2.
TAPI...kalau semuanya dah ditukar, tidaklah namanya Kuih Cara lagiii....


No comments: