Tuesday, April 21, 2009

Bawal dan Kerisi Kukus


Bahan-bahan :
1 ekor ikan bawal
5 ulas bawang putih – dicincang halus
1” halia – hiris nipis
1 camca besar sos tiram (**)
1 camca teh minyak bijan (**)
Garam dan perasa secukupnya (**)
3 camca besar air panas (**)
½ batang celery – dihiris serong
Lobak merah, bunga kobis, putik jagung – secukupnya
1 biji tomato – dibelah 6

Cara-cara :
  1. Panaskan kukusan.
  2. Satukan bahan2 bertanda (**) dan kacau sebati.
  3. Letakkan ikan ke dalam bekas yang akan digunakan untuk mengukus.
  4. Taburkan halia dan bawang putih, kemudian curahkan bancuhan sos tiram tadi.
  5. Kukus ikan sehingga separuh masak.
  6. Masukkan pula sayur2an dan kukus hingga ikan masak. Siap!!!



Untuk versi blackpepper, gaulkan ikan dengan blackpepper secukupnya dan perap dalam 10 minit sebelum dikukus. Yang lain2 sama seperti Bawal Kukus.


2 comments:

ima said...

thanks kongsi resepi...nak try lah resepi sihat ni...

Azita said...

selamat mencuba!