Tuesday, January 13, 2009

Kicap Lada Hitam Selayang


Bahan-bahan :
5 ekor ikan selayang
1 sudu besar sos tiram
5 sudu besar kicap
1 sudu teh serbuk lada hitam
2 ulas bawang merah - dihiris
1 ulas bawang putih - dihiris
4 hiris halia - dimayang
1 biji bawang besar - hiris bulat
Minyak secukupnya - untuk menggoreng dan menumis
Garam dan perasa secukupnya

Cara-cara :
  1. Goreng ikan hingga garing dan ketepikan.
  2. Tumis bawang merah, bawang putih dan halia hingga kekuning2an.
  3. Masukkan sos tiram dan kacau sekejap sebelum dimasukkan kicap dan lada hitam. Kacau rata.
  4. Masukkan ikan dan tambah air jika perlu. Kacau hingga kuah rata pada ikan.
  5. Masukkan bawang besar dan kacau sekejap hingga bawang layu sedikit. Siap!!


2 comments:

mommy otai said...

yummyy...
bgtu sodap la...nk try r...

Azita said...

simple jer tapi tetap memenuhi citarasa family!