Thursday, January 8, 2009

Kentang Bakar Berkeju


Resepi dari Kak Fida @ MyResipi. Tapi saya tak guna kulitnya sebagai magkuk sebaliknya gunakan foil yang dibentuk ikut kreatif sendiri.

Bahan-bahan ( 3-4 orang ) :
5-6 biji kentang (dibersihkan dan direbus dgn sedikit garam)
1 sudu besar mentega
70-100 gm keju parut
1/2 sudu teh lada sulah
1 ulas bawang putih (dibakar dgn kulit, kemudian dikupas dan dicincang halus) - optional
daun sup (dicincang) -optional
secubit garam
kertas foil

Cara-cara :
  1. Panaskan oven dengan suhu 180C. Kentang yang telah direbus bolehlah dibelah dua atau dipotong mengikut kreativiti sendiri.
  2. Keluarkan isi kentang dan letak di dalam satu bekas. Kulit kentang jangan dibuang.
  3. Lenyek-lenyekkan isi kentang sehingga hancur. Kemudian masukkan mentega, lada sulah, sedikit keju parut, daun sup dan garam. Gaulkan rata2.
  4. Kemudian masukkan semula isi kentang tadi ke dalam kulit kentang. Balutkan kentang dengan kertas foil dan susunkan di atas dulang pembakar. Bakar selama 10-15 minit.
  5. Keluarkan kentang dari oven dan taburkan lebihan keju parut dan bakar semula sehingga keperangan.
  6. Setelah masak, keluarkan dari oven dan hidangkan.


No comments: