Friday, January 30, 2009

Donut Gebu


Bahan-bahan :
1 kg tepung gandum
1 paket dry yeast (Mauripan)
3 camca besar gula halus
3 camca besar marjerin
2 biji kentang saiz sederhana - rebus dan lecek
3 camca besar susu tepung - optional
1 cawan air suam

Cara-cara :
  1. Campurkan yis bersama air suam dan ketepikan.
  2. Dalam bekas yang bersesuaian, gaulkan tepung, gula, marjerin, susu tepung dan kentang lecek hingga berderai.
  3. Masukkan bancuhan yis sambil diuli. Uli hingga sebati dan adunan tidak melekat di tangan. Tambah air suam jika perlu.
  4. Biarkan doh naik sebentar sebelum diterap dengan acuan donut.
  5. Selepas diterap, biarkan doh naik lagi sebelum digoreng hingga kuning keemasan.
  6. Angkat dan gaul dengan gula halus ataupun boleh disalut dengan cokelat dan dihias...


2 comments:

hana said...

mmg gebu donutmu kak! smlm pon hana wat lagik donut! heeeee....dh gler donut plak! :D

Azita said...

mmg sedap donut ni. kat kg ari tu tak sempat nak menatap sbb laku mcm goreng pisang panas!!! anak2 pun suka...senang hati kita bila tengok anak2 makan...