Friday, January 16, 2009

Ayam Pandan


Resepi asal dari Che'Iza @ MyR. Tapi saya buat ikut sukatan sendiri.
Bahan-bahan :
14 ketul ayam yang telah dipotong sedang2
4 biji bawang merah (**)
4 ulas bawang putih (**)
1 inci halia (**)
½ inci kunyit (**)
1 inci lengkuas (**)
3 batang serai (**)
1 sudu kecil serbuk ketumbar (**)
1 sudu kecil serbuk jintan manis (**)
6 biji cili kering ( pedas ikut suka ) (**)
2 sudu besar santan pekat (optional)
1 sudu besar madu
Garam, gula dan perasa ikut secukup rasa
14 helai daun pandan

Cara-cara :
  1. Tumbuk semua bahan bertanda (**). Gaulkan dengan ayam, madu, santan, garam, gula dan perasa.
  2. Buat poket dengan daun pandan dan masukkan ayam ke dalam poket itu.
  3. Balut ayam dengan daun pandan. Cara bungkus ala-ala buat ketupat palas.
  4. Cucuk ayam yang telah siap dibungkus dengan lidi supaya ayam tak terkeluar. Ataupun boleh juga diselit2kan lebihan daun tersebut.
  5. Potong lebihan hujung daun supaya kemas.
  6. Siap bungkus, goreng hingga golden brown dengan api sederhana.




2 comments:

hana said...

waduhhh...mmg enak tuh k.ita! nk ckitt bley?? heeeee...

Azita said...

boleh aje! amik ler....!!