Tuesday, December 9, 2008

Rendang Pedas Daging @ Ayam

Gambar yang sama dengan Pulut Kuning Kukus tapi resepi untuk Rendang Pedas Daging. Resepi rendang pedas ni yang emak selalu buat setiap kali buat rendang daging @ ayam.

Bahan-bahan :
1 kg daging @ ayam
15 - 20 biji cili kering - direndam dengan air panas selama 20 minit
5 batang serai - dihiris (**)
2 inci halia - dihiris (**)
2 inci lengkuas - dihiris (optional, tak ada pun tak apa) (**)
1 cawan kelapa parut - saya guna cawan saiz 200ml
10 biji bawang merah - dihiris
1 camca teh serbuk kunyit
2 helai daun kunyit - saiz sederhana - dihiris halus
2 helai daun limau purut - dihiris halus (tak ada pun tak apa)
300ml santan pekat - dibancuh dengan air secukupnya
Garam dan perasa secukupnya.

Cara-cara :
  1. Potong daging nipis2 atau mengikut citarasa sendiri. Bersihkan dan masukkan ke dalam kuali.
  2. Masukkan sekali hirisan bawang merah dan serbuk kunyit ke dalam kuali.
  3. Kisar bahan2 bertanda (**) hingga hancur bersama sedikit air @ gunakan santan yang telah dibancuh tadi. Tuangkan ke dalam kuali berisi daging tadi.
  4. Kemudian kisar pula kelapa parut sedikit. Jangan sampai hancur pulak. Tuangkan ke dalam kuali.
  5. Masukkan garam dan perasa dan kacau hingga sebati.
  6. Masak sehingga daging empuk dan kering kuahnya. Jika perlu, tambah air supaya daging cukup empuk.
  7. Setelah kuahnya kering, masukkan hirisan daun kunyit dan daun limau purut.
  8. Masak lagi hingga kuahnya betul2 kering.

No comments: