Friday, September 5, 2008

Puteri Ayu

Resepi ni saya dapat dari rakan setaman. Memang sedap, lembut dan gebu. Ini memang kuih kesukaan saya. Dulu, tiap kali pergi bazar Ramadhan, mesti cari kuih ni. Tapi sekarang tak perlu lagi sebab dah "pandai" buat sendiri.



Terima kasih Su untuk resepi ini...

Bahan-bahan ( lebih kurang 40 biji ) :
5 biji telur (saiz kecil)
250gm tepung gandum
300gm gula
2 camca teh ovallate
1 camca teh baking powder
250ml santan
Pewarna hijau
2 camca teh paste pandan (guna daun pandan dikisar pun boleh gak)
Kelapa putih secukupnya (digaul dengan sedikit garam dan tepung ubi

Cara-cara :


  1. Panaskan kukusan.
  2. Pukul telur, gula dan ovallatte hingga kembang dan gebu.
  3. Masukkan santan, tepung gandum, baking powder, paste pandan dan pewarna. Kacau lagi hingga sebati.
  4. Sapu sedikit minyak pada acuan. Masukkan kelapa di bahagian bawah acuan dan mampatkan.
  5. Masukkan adunan dan kukus selama lebih kurang 5 minit.
  6. Setelah dikeluarkan dari kukusan, tunggu hingga sejuk sikit supaya senang dikeluarkan dari acuan.
Selamat mencuba....!

1 comment:

Syamimi Amani said...

oven tu kena buat suhu berapa ek? thank you