Wednesday, August 20, 2008

Bubur Jagung Sagu

Jom kita makan bubur yang senang dan ringkas untuk menyediakannya tapi sedap untuk dinikmati di waktu minum petang bersama keluarga dan teman2.

Bahan-bahan :
2 tongkol jagung manis mentah - dihiris nipis
4 sudu besar sagu - yang halus @ kasar
Secubit garam
100ml santan pekat (santan kotak @ tin @ fresh santan)
1.5 liter air - dicampur dengan santan pekat
3 sudu besar gula merah - tambah lagi jika nak warnanya lebih perang
5 sudu besar gula pasir - tambah lagi jika nak lebih manis
*** Kuantiti gula merah dan gula pasir hendaklah disesuaikan mengikut kemanisan yang diperlukan
*** Kuantiti air boleh dikurangkan atau ditambah bergantung kepada banyak kuah yang diperlukan

Cara-cara :

  1. Basuh sagu dan toskan. Jangan direndam. Basuh sekali lalu saja.
  2. Masukkan jagung yang telah dihiris, santan pekat yang telah dicampur dengan air, dan juga garam ke dalam periuk.
  3. Masak di atas api sederhana sambil dikacau hingga mendidih.
  4. Masukkan pula sagu, gula merah dan gula pasir. Kacau hingga sagu bertukar menjadi jernih.
  5. Siap untuk dihidangkan. Sesuai untuk minuman petang.
  6. Sesiapa yang tak suka sagu, tak bubuh pun tak apa.
Pada sesiapa yang susah nak dapatkan jagung tomgkol tu, boleh jugak gunakan jagung dalam tin aje... Selamat mencuba!!

2 comments:

mohamed said...

http://www.mediaminda.net/?id=jutawan74 0195586437
Dapatkan Sistem Media SMS anda hari ini

Engineers Love Cooking said...

salam, hmm..nampak sedap..:)