Tuesday, July 29, 2008

Masak Lemak Pisang Muda

Hmm...pisang muda! Macam2 boleh dibuat dengan pisang muda ni tapi kena ikut jenis pisang jugak. Ada pisang muda yang sedap dibuat gulai, ada yang sedap dibuat kerepek.

Pisang yang saya gunakan untuk buat gulai lemak ini ialah pisang emas. Pisang ni memang paling sedap dibuat gulai lemak sebab rasanya yang lemak dan manis2 gitu.



Bahan-bahan :

12 biji pisang emas muda
7 biji cili kering
2 ulas bawang merah
Sebatang serai - dititik
Sedikit serbuk kunyit
Garam secukup rasa
1 cawan santan pekat
Sedikit ikan bilis sebagai perencah



Cara-cara :

  1. Siat kulit pisang. Potong serong pisang tersebut. Sebiji pisang boleh dipotong kepada 4 bahagian.
  2. Kulit pisang jangan dibuang. Potong 2 kulit pisang yang disiat. Rendam pisang yang telah dipotong dan kulitnya di dalam air garam.
  3. Sementara itu, tumbuk cili kering bersama sedikit garam hingga lumat.
  4. Kemudian masukkan bawang merah dan tumbuk lagi hingga lumat. Setelah itu, masukkan pula ikan bilis dan ditumbuk sedikit sahaja - untuk pecah2kan saja.
  5. Masukkan sedikit serbuk kunyit. Dan titik serai dalam lesung yang sama.
  6. Masukkan pisang dan kulit yang direndam dalam air garam tadi ke dalam periuk bersama dengan bahan yang telah ditumbuk.
  7. Kemudian masukkan santan pekat bersama sedikit air hingga ke paras pisang.
  8. Renehkan di atas api sederhana sehingga pisang lembut. Tambah perasa (garam @ MSG) jika perlu. Siap untuk dihidangkan...



1 comment:

The Herbalist Wannabe said...

Thanks... favourite nie. Lepas zaman unicersiti pun dh tk mkn lg... susah nk dpt :)