Wednesday, July 23, 2008

Daging Goreng Cendawan

Masakan yang simple untuk makan tengahari tadi...


Bahan-bahan :
500gm daging
3 ulas bawang putih - dihiris
2 ulas bawang merah - dihiris
2 kuntum bunga lawang
5 tangkai bunga cengkih
2 inci kulit kayu manis
3 camca besar sos tomato
3 camca besar sos cili
2 camca besar sos tiram
5 biji cili padi - dibelah dua tapi tak putus
1 labu bawang besar - dipotong bulat
2 pokok daun bawang + daun sup
2 camca besar kicap - manis ataupun pekat
10 biji cendawan butang (dibelah 2) - saya guna yang
dalam tin punya
Garam secukup rasa

Cara-cara :
  1. Hiris daging nipis-nipis ataupun ikut citarasa sendiri.
  2. Tumiskan bawang putih, bawang merah, bunga lawang, bunga cengkih dan kulit kayu manis.
  3. Setelah kekuningan, masukkan daging yang telah dihiris tadi. Masukkan juga sos cili, sos tomato, kicap dan sos tiram.
  4. Masak di atas api sederhana hingga daging lembut. Tambah air jika perlu.
  5. Setelah daging lembut, masukkan bawang besar, cili padi dan cendawan butang tadi dan masak hingga kuahnya menjadi pekat. Tambah air lagi jika perlu.
  6. Hmm...siap untuk dihidangkan.

1 comment:

My Childrens said...

nampaknya enaknya ya, pas pula ini mau Idul Adha ... makasih ya ...